Profetie in de Bijbel

Profetie

Jezus zal geen wijn meer drinken

Mattheüs 26:29 | Webmaster3 | ingevoerd: 03-11-2016 | gewijzigd: 08-11-2016
Profeet: Jezus | Geadresseerde: discipelen
Trefwoorden: wijnstok, Jezus

Samenvatting

Jezus zegt dat hij geen vrucht van de wijnstok meer zal drinken, tot dat hij dat doet in het Koninkrijk.

Bijbeltekst

29 Ik zeg u dat Ik van nu aan van de vrucht van de wijnstok niet zal drinken tot op de dag wanneer Ik die met u nieuw zal drinken in het Koninkrijk van Mijn Vader.

Uitleg

Jezus gebruikt met Zijn leerlingen de Paschamaaltijd en zegt dat deze maaltijd op Hem betrekking heeft. Het (ongezuurde) brood dat gebroken wordt is Zijn lichaam, de wijn is Zijn bloed. Hiermee stelde Jezus het heilig avondmaal in. Nadat iedereen gedronken had, zegt Jezus: "vanaf vandaag zal ik niet meer van de vrucht van de wijnstok drinken tot de dag komt dat ik er met jullie opnieuw van zal drinken in het koninkrijk van mijn Vader". Jezus belooft dus dat, de eerstvolgende keer dat Hij zal drinken van de wijnstok dat bij de bruiloft van het Lam zijn (Op.19:9).

Vervuld: gedeeltelijk

Jezus heeft voor zijn sterven, niet meer van de vrucht van de wijnstok gedronken. Weliswaar kreeg Hij aan het kruis een spons met zure wijn aangeboden, maar daarvan heeft Hij niet echt gedrongen (wel geproefd). In Mat. 27:33-34 lezen we: "En gekomen bij de plaats die Golgotha genoemd wordt, wat Schedelplaats betekent, gaven zij Hem wijn vermengd met gal te drinken; maar toen Hij die geproefd had, wilde Hij die niet drinken." Jezus heeft nog niet opnieuw wijn gedronken.