Profetie in de Bijbel

Profetie

Samaria wordt vernietigd

Micha 1:6 | Webmaster3 | ingevoerd: 15-04-2013
Profeet: Micha | Geadresseerde: Israël
Trefwoorden: Samaria, Israël, noordelijk koninkrijk

Samenvatting

Micha voorspelt dat Samaria, de hoofdstad van het noordelijke koninkrijk Israël, wordt vernietigd.

Bijbeltekst

6 Van Samaria maak ik een ruïne,
kale grond,
alleen geschikt voor een wijngaard.
Zijn stenen stort ik in het dal,
zijn fundamenten leg ik bloot.

Uitleg

Micha profeteert dat de stad Samaria, de hoofdstad van het noordelijke koninkrijk Israël verwoest zal worden. Interessant zijn de details die Micha vermeldt:
- Samaria wordt kale grond, alleen geschikt voor een wijngaard.
- Stenen worden in het dal gestort.
- Fundamenten worden blootgelegd.

Vervuld: ja

Samaria werd in 722 voor Christus met geweld veroverd door Sargon, in 331 voor Christus door Alexander de Grote en in 120 voor Christus door Hyrcanus.

In het boek "Evidence That Demands a Verdict, 1" van Josh McDowell staan ooggetuigeverslagen van mensen die de verwoeste stad bezochten.

Henry Maudrell bezocht de plek in 1697. Hij meldt dat de machtige stad helemaal is omgevormd tot tuinen. Alleen aan de noordkant zijn nog tekenen te zien dat het ooit een stad is geweest.

Floyd Hamilton meldt dat de heuveltop waarop Samaria lag, een gecultiveerd veld was waarop nog de funderingen van de pilaren van de paleizen en landhuizen die er ooit stonden. Aan de voet van de heuvel, in de vallei, lagen de funderingsstenen van de stad.

Robinson meldt dat de hele heuvel bestaat uit vruchtbare grond en al eeuwen is omgeploegd. Op de heuvel groeien veel olijven- en vijgenbomen.

Ook Van de Velde spreekt van olijfgaarden, maar ook maïsvelden. Brokstukken van de stad zijn in de vallei omlaag gegooid. Aan de voet van de heuvel zijn funderingsstenen gevonden uit de tijd van Omri en Ahab.

Opmerkingen

De verwoesting van Samaria is ook geprofeteerd door Hosea.